Aeg: 5. mai 2020
Formaat: 1,5 h tunnine seminar Zoom keskkonnas
Osalejate hulk: 30 inimest
Aitasime Eesti Rohelisel Liikumisel korraldada veebiseminari toitlustusettevõtetele Eestis, et leida ühiselt keskkonnasõbralikke alternatiive ühekordsetele nõudele. Seminari peateemaks oli 2021. aastal kehtima hakkav ühekorraplasti direktiiv - mida see kaasa toob ja mis on alternatiivid.
Meie tiimi ülesandeks oli seminari päevakava kokkupanek, soovitused osalejate valikuks, esinejate leidmine, aruteluosa läbiviimine, kokkuvõtete tegemine, lisataustainfo jagamine.
Ülevaade seminarist
Ettekannetega esinesid:
EL ühekorraplasti direktiiv ja mida see kaasa toob? - Kadri Kalle, OÜ Acento
Korduskasutus ja toiduhügieen - Katrin Laikoja, EMÜ toiduhügieeni osakond
Praktiline näide ringluspakendite toimivast süsteemist Euroopas - Michel De Bloos, Kiobox ja Thai Cafe (Belgia)
Jäätmeteta majandamise võimalikkusest restoranis - Peeter Pihel, Fotografiska restoran
Paneelarutelus arutasid Eesti kogemustest ja võimalustest ringluspakendite kasutamisel
Mikk Rajaver, Poke Bowl Tallinn
Janet Kljuzin, Romb
Kadri Kaarna, CleanTechForEst
Modereeris Raimo Matvere, OÜ Acento
Grupiarutuldes kaardistasime ringluspakendite kasutuselevõtuga seotud takistusi ning võimalikke lahendusi. Peamised mõtted, mis välja toodi:
- Oluline on luua kliendile mugav ja lihtne nõude tagastus, mis ideaalis võiks käia läbi kulleri
Eraldi uurimist vajab nõu disain ja materjalivalik, mis vastaks nii tervisenõutele kui oleks mugav kasutada
Pooldati ühtse toetava süsteemi loomist, nii ühiseid nõudeid toitlustajatele, kullerfirmadele kui standardeid pakenditele
Innustati katsetama erinevaid lahendusi väiksemal skaalal.